Inhoud
Een slapende Vv, E vergadert niet en onderhoudt het gebouw niet. Er is meestal ook geen bestuurder en geen voorzitter. Als een slapende Vv, E niet genoeg spaart, kan dit leiden tot achterstallig onderhoud aan een gebouw. Daarom is sinds 2018 elke Vv, E verplicht jaarlijks een minimumbedrag voor groot onderhoud te reserveren.
Zo kunt u een vergadering van eigenaars bijeenroepen. Daarin kunt u samen duidelijke afspraken maken over het beheer en onderhoud van het gebouw. Vv, E Belang heeft een stappenplan om een slapende Vv, E weer actief te maken. Vv, E regelt rechten en plichten eigenaar appartement Woont u in een gebouw met meer eigenaren? Dan is het gebouw gesplitst.
Al uw rechten en plichten als eigenaar van het appartement staan in: de splitsingsakte - hierin staat een nauwkeurige omschrijving van het gebouw; het splitsingsreglement - hierin staan de spelregels van de Vv, E (nietig of vernietigbaar vve besluit?). In deze documenten staat bijvoorbeeld: Voordat u een appartement koopt, kunt u deze documenten inzien. Dit kan bij de verkoper of bij het Kadaster..
Een bestuur dient uit oneven aantal leden (wat is een splitsingsakte?). Dit kan dus 1 persoon zijn of 3, of 5 en zo verder. Wanneer het bestuur bestaat uit 3 of meer leden zullen zij uit hun midden een voorzitter, secretaris en penningmeester benoemen (VvE Beheer uitbesteden). De functies secretaris en penningmeester mogen verenigd zijn in één persoon.
Echter heeft dat laatste in recente rechtspraak geen steun gevonden, tenminste na zorgvuldig alle feitelijke omstandigheden te hebben afgewogen: “Er is naar het oordeel van de rechtbank geen reden om aan te nemen dat de hoofdregel van rechtspersonenrecht dat een bestuurder, tenzij wet of statuten dat expliciet verbieden, zelf ontslag kan nemen – welke bevoegdheid haar begrenzing niet vindt in een onmogelijkheid, maar in mogelijke schadeplichtigheid bij een onzorgvuldige ontslagname –, niet zou gelden voor de vereniging van eigenaars.” De Akte van Splitsing en modelreglement hebben geen functie omschrijving voor de diverse rollen.
Over het algemeen worden de taken afgeleid van het taalgebruik van de functie - VvE Beheer. De reglementen hebben het echter over het bestuur en elk bestuurslid is bevoegd om de taken te verrichten of in te grijpen als zaken niet conform de reglementen worden gedaan. De voorzitter is belast met het leiding geven van de algemene ledenvergaderingen en bestuursvergadering(en).
De voorzitter zorgt in het algemeen ervoor dat alle zaken worden geregeld en is sturing gevend. Afgeleid van het woord is de penningmeester gebruikelijk verantwoordelijk voor het beheren van de financiële middelen van de Vv, E. Wanneer er een professionele Vv, E beheerder in dienst is van de Vv, E verandert deze functie naar meer controlerend.
De secretaris houdt het ledenregister en overige administratie bij. De secretaris voert in de regel ook de communicatie met de leden namens het bestuur. Eveneens notuleert de secretaris de algemene ledenvergadering(en) en bestuursvergadering(en). Ook hier weer; de professioneel Vv, E beheerder verzorgt in de regel het meeste hiervan. De Akte van Splitsing schrijft voor dat de jaarrekening dient te worden gecontroleerd door een raad van commissarissen of een kascommissie.
De kascommissie is er om de financiën te controleren en bestaat uit 2 leden. Zij geven een verklaring af of de verantwoording (jaarrekening) waarheidsgetrouw is en een goede weergave geeft van de stand van zaken. De kascommissie adviseert, indien alles goed is, om de jaarrekening vast te stellen en het bestuur decharge te verlenen (het vrijwaren van aansprakelijkheid van het bestuur over het gevoerde beleid over bekende feiten).
Je kan een beheerder aanstellen voor de Vv, E, maar je kan het ook aan de leden van de Vv, E overlaten (VvE Beheer Schiedam). Bij het uitbesteden moet je op een aantal dingen letten. Wat pas er bij de Vv, E, wat heeft de Vv, E nodig en hoe gaat dat eruitzien.
In de praktijk is het echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Op het internet en in de pers staan nogal eens berichten van appartementseigenaren die erg ontevreden zijn over hun beheerder. In september 2012 kwamen zowel Vereniging Eigen Huis als Vv, E-Belang met een klachtenmeldpunt (vrije advocaatkeuze). Hier kunnen ontevreden appartementseigenaren en Vv, E-besturen hun klachten over Vv, E-beheerders melden.
Dergelijke beheerders hebben vaak weinig verstand van bouwkundige en juridische zaken. Andere Vv, E-beheerders hebben hun wortels meer in de bouwkundige sfeer en hebben minder verstand van financiële zaken. Vv, E-beheerders die wél beschikken over zowel financieel administratieve kennis als over juridische en bouwtechnische kennis, zijn soms weer te groot.
Uitbesteden of zelf doen? Je kan het (is het mogelijk om in de gemeenschappelijke delen van een appartementencomplex roken te verbieden?). Een Vv, E is immers niet verplicht om een Vv, E-beheerder in te schakelen. Als er zijn met , kan een Vv, E heel goed door een eigen gekozen bestuur functioneren. Dat gaat zeker op voor kleine en middelgrote Vv, E’s. Een voordeel van ‘zelf doen’ is in ieder geval ook dat het.
Bij het kiezen van een geschikte beheerder zal je eerst op een rijtje moeten zetten welke eigenschappen van een beheerder in jouw situatie belangrijk zijn. Om je daarbij te helpen zetten we een aantal criteria op een rij. Kleinere beheerder versus grotere beheerder In het algemeen zullen er op een aantal terreinen verschillen zijn tussen grotere en kleinere beheerders.
De contacten zijn vaak wat meer zakelijk van aard. Bij fraude door een kleine beheerder bestaat de kans dat de Vv, E de schade niet kan verhalen. Bij fraude door een medewerker van de Vv, E-beheerder kan de beheerder aansprakelijk gesteld worden. Banden met andere organisaties Sommige beheerders zijn een onderdeel van bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie of een andere organisatie.
Bereikbaarheid Natuurlijk is het belangrijk dat de Vv, E-beheerder goed bereikbaar is. Dit betreft de bereikbaarheid per telefoon, per e-mail als in persoon in normale omstandigheden zowel als bij spoedgevallen. Als je alleen de administratie hebt uitbesteed zal er niet snel sprake zijn van spoedeisende omstandigheden. Als je ook het technisch beheer en onderhoud hebt uitbesteed is het wel zaak dat je o.
bij overstromingen en inbraakschade ook buiten de reguliere kantoortijden contact kunt krijgen met de beheerder - Doorbelasten eigen risico verzekering vve. Tevens is het goed om te weten of je te maken hebt met een vaste contactpersoon en een vaste vervanger. Prijs Je moet duidelijk afspreken welke activiteiten wel en welke niet onder de afgesproken standaardvergoeding vallen.
Het is verstandig een eigen lijst te maken, waarop staat welke activiteiten je door jouw beheerder wilt laten uitvoeren. Met die eigen lijst als basis kun je offertes aan diverse beheerders vragen. Ook is het goed om afspraken te maken over de vergoeding voor eventuele extra diensten, voordat je een contract aangaat. wat gebeurd er met het aandeel in het reservefonds bij verhuizing?.
Sfeer Het moet met een beheerder ook “klikken”. Maak dus persoonlijk kennis met degenen binnen de organisatie waarmee je contacten zult hebben. Dat is de accountmanager, maar ook bijvoorbeeld de assistent-accountmanager of de boekhouder en de secretaresse. Doe je die kennismaking op het kantoor van de beheerder, dan krijg je een indruk van de sfeer en de manier waarop ze met elkaar omgaan.
Meer van Zakelijk
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Wat Houdt Een Vereniging Van Eigenaars (Vve) In? - 24/7 VVE Beheer
Vve & Vastgoed Beheer - 24/7 VVE Beheer
Recht Op Contra-expert Bij Autoschade
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Wat Houdt Een Vereniging Van Eigenaars (Vve) In? - 24/7 VVE Beheer
Vve & Vastgoed Beheer - 24/7 VVE Beheer
Recht Op Contra-expert Bij Autoschade